Παλεύουν με τη ασθένεια αλλά και με τη φτώχεια οι Έλληνες ασθενείς με ηπατίτιδα C.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης, επτά τους 10 ασθενείς με ηπατίτιδα C βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και έξι στους 10 δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα τρέχοντα έξοδα. Την ίδια στιγμή, το 73% αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση της θεραπείας για τη νόσο ενώ ποσοστό 28% συναντά εμπόδια και στην προσέγγιση του γιατρού.
Την αποτύπωση για πρώτη φορά της κατάστασης στην οποία ζουν οι ασθενείς με ηπατίτιδα C έκανε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και υπό την επιστημονική ευθύνη του Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη. Μέσω της μελέτης «Αξιολόγηση των Συνθηκών Διαβίωσης και της Πρόσβασης των Ασθενών με Ηπατίτιδα C στις Υπηρεσίες Υγείας – HOPE V Study» θέλησαν να αναδείξουν τυχόν εμπόδια που συναντούν οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C (HCV) κατά την επαφή τους με το σύστημα υγείας. Επίσης, η μελέτη αξιολογεί τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών με HCV φωτίζοντας το πολυδιάστατο αυτό πρόβλημα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.
Τι έδειξε η μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 49,3% του δείγματος έχει εισόδημα κατώτερο των 500 ευρώ, ενώ το 42,2% δεν απασχολείται επαγγελματικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το 34,6% δηλώνει είτε ότι δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη είτε ότι κάνει χρήση βιβλιαρίου πρόνοιας.
Η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, επισκέπτεται ιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 21,8% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στον ιατρό με πιο συχνά την καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού (9,5%) και την απόσταση από το ιατρείο (7,6%).
Υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων (73,5%) αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία για την ηπατίτιδα C. Το 42,6% αποδίδει τα εμπόδια αυτά σε απόρριψη του σχετικού αιτήματος ή σε μη πλήρωση των κριτηρίων λήψης της θεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ και το 16% σε ζητήματα γραφειοκρατίας. Ως συνέπεια αυτών των εμποδίων το 62% του πληθυσμού αυτού δηλώνει ότι έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του σε σχέση με τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού.
Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C και συμμετείχαν στην έρευνα, το 73% χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του ως δεινή, ενώ το 58% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να καλύψει τους τρέχοντες λογαριασμούς. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από το 63% του δείγματος έγινε μέσω περιορισμού των δαπανών για είδη πρώτης ανάγκης και από το 62,6% μέσω κατανάλωσης μέρους ή του συνόλου αποταμιεύσεων.
Τέλος, είναι ενδεικτική η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών σε ποσοστό ανώτερο του 65% του δείγματος. Σε αντίθεση με το βαθμό εμπιστοσύνης προς την Κοινωνία των Πολιτών, την οποία αξιολόγησε θετικά το 41,23% των συμμετεχόντων στη μελέτη.
. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης, επτά τους 10 ασθενείς με ηπατίτιδα C βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και έξι στους 10 δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα τρέχοντα έξοδα. Την ίδια στιγμή, το 73% αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση της θεραπείας για τη νόσο ενώ ποσοστό 28% συναντά εμπόδια και στην προσέγγιση του γιατρού.
Την αποτύπωση για πρώτη φορά της κατάστασης στην οποία ζουν οι ασθενείς με ηπατίτιδα C έκανε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και υπό την επιστημονική ευθύνη του Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη.
Μέσω της μελέτης «Αξιολόγηση των Συνθηκών Διαβίωσης και της Πρόσβασης των Ασθενών με Ηπατίτιδα C στις Υπηρεσίες Υγείας – HOPE V Study» θέλησαν να αναδείξουν τυχόν εμπόδια που συναντούν οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C (HCV) κατά την επαφή τους με το σύστημα υγείας. Επίσης, η μελέτη αξιολογεί τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών με HCV φωτίζοντας το πολυδιάστατο αυτό πρόβλημα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.
πηγή:medicalnews.gr