Βραστό, ποσέ ή σε ομελέτα, με όποιον τρόπο κι αν σας αρέσει το αυγό, είναι μια υπερτροφή που υπάρχει σε κάθε σπίτι και μπορούμε εύκολα να την εντάξουμε σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.
Εάν είστε κι εσείς λάτρεις του αυγού και είναι η πηγή πρωτεΐνης που προτιμάτε, πιθανότατα αναρωτιέστε πόσο συχνά μπορείτε να το καταναλώνετε.
Το αυγό είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό, αλλά για να καταλήξουμε πόσα μπορούμε να τρώμε σε εβδομαδιαία βάση πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τις γενικότερες διατροφικές μας συνήθειες, αναφέρει η διαιτολόγος Κέρι Γκανς.
Σύμφωνα με την ειδικό, μπορούμε να τρώμε έως και δύο αυγά την ημέρα εάν δεν λαμβάνουμε κορεσμένα λιπαρά και πολλές θερμίδες από τα γεύματα της ημέρας.
Για παράδειγμα, μπορούμε να φάμε δύο αυγά βραστά ή σε ομελέτα εάν τα συνδυάζουμε με σαλάτα και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Εάν όμως τα δύο αυγά συνοδεύονται από τυρί και μπέικον, τότε η πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων αυξάνεται εκθετικά. Να σημειωθεί ότι στη δεύτερη περίπτωση αν θέλουμε να περιορίσουμε την πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων δεν αρκεί να χρησιμοποιούμε μόνο τα ασπράδια των αυγών και να αποφεύγουμε τους κρόκους. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κρόκος είναι το πιο θρεπτικό μέρος του αυγού, καθώς παρέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες που δεν βρίσκουμε στο ασπράδι.
Η συχνότητα κατανάλωσης αυγού, καταλήγει η Γκανς, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικότερες διατροφικές μας συνήθειες, όμως για τον μέσο άνθρωπο μπορεί να είναιακόμη και καθημερινή, συγκεκριμένα έως δύο αυγά την ημέρα. Ένα μεγάλο αυγό παρέχει περίπου 80 θερμίδες, 5 γραμμάρια λιπαρά και 6 γραμμάρια πρωτεΐνες. Εάν καλύπτετε τις ανάγκες σας σε λιπαρά και πρωτεΐνες από άλλες πηγές, καλό θα ήταν να αποφύγετε την ομελέτα σε καθημερινή βάση, εάν όμως τα γεύματά σας είναι αραιά, τότε μπορείτε να καταναλώνετε το αυγό καθημερινά για να πάρετε ποιοτική ενέργεια.
πηγή:medicalnews.gr