Αυξημένος ο κίνδυνος ψυχωσικών διαταραχών για τους πρόσφυγες

2016-02-23T090843Z_2138716775_LR2EC2N0PE

Οι σουηδοβρετανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο για τους απλούς οικονομικούς μετανάστες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους μετανάστες για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες ή η κατάθλιψη. Ήταν επίσης γνωστό ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχώσεων σε σχέση με τους ντόπιους σε μια χώρα.

Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι πρόσφυγες κινδυνεύουν -περισσότερο και από τους μετανάστες- να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια ή άλλη ψύχωση. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες πρόσφυγες.

Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τμήματος Ψυχιατρικής του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την δρ. ‘Αννα-Κλάρα Χολάντερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal-BMJ», μελέτησαν στοιχεία από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού -1,35 εκατομμύρια ανθρώπους- αποτελούμενο από Σουηδούς, πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες περιοχές (Μέση Ανατολή, Βόρεια και υποσαχάρια Αφρική, Ασία, Ανατολική Ευρώπη).

Η ανάλυση έδειξε ότι οι πρόσφυγες στους οποίους είχε χορηγηθεί άσυλο είναι 66% πιθανότερο να εμφανίσουν σχιζοφρένεια ή άλλη ψυχωσική διαταραχή, σε σχέση με τους οικονομικούς μετανάστες. Είναι επίσης 3,5 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν ψύχωση σε σχέση με τους ντόπιους Σουηδούς.

Ο αυξημένος κίνδυνος για τους πρόσφυγες είναι περίπου ο ίδιος ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, ενώ ειδικά για τους οικονομικούς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική υπάρχει εξίσου μεγάλος κίνδυνος για ψυχώσεις, όπως και για τους πρόσφυγες.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία πως η σχιζοφρένεια και οι άλλες ψυχώσεις επηρεάζονται από τις εμπειρίες και τις αντιξοότητες της ζωής, οι οποίες είναι γενικά πιο επώδυνες στην περίπτωση των προσφύγων από ό,τι των μεταναστών.

Ο ψυχίατρος Τζέημς Κερκμπράιντ του UCL επεσήμανε ότι στις περισσότερες χώρες όπου πάνε οι πρόσφυγες, λαμβάνουν τη συμβατική ιατρική φροντίδα, όμως τα προβληματα ψυχικής υγείας τους παραμελούνται, πράγμα που πρέπει να αλλάξει στο μέλλον. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η σχιζοφρένεια και οι άλλες ψυχώσεις μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς κατά δέκα έως 25 χρόνια.

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons