Η επιγονατίδα, το οστάριο που βρίσκεται έμπροσθεν του γόνατος και αποτελεί συνέχεια του τετρακεφάλου και λειτουργεί ως υπομόχλιο για την επίτευξη κάμψης – έκτασης του γόνατος, μερικές φορές 9από κληρονομική προδιάθεση) «φεύγει» προς τα έξω, προκαλώντας εξάρθρημα. Όταν αυτό επισυμβαίνει επανειλημμένα, ομιλούμε για «καθ΄ έξιν» εξάρθρημα.
Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός
Τι είναι
Το καθ΄ έξιν εξάρθρημα της επιγονατίδος εμφανίζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία, συνήθως σε γόνατα υπερεκτεινόμενα (genum recurvatum) γόνατα δηλαδή που κλείνουν προς τα «μέσα» όταν ευθειάζονται και συνήθως βλαισά.
Η επιγονατίδα στηρίζεται στην φυσιολογική της θέση, επάνω στην τροχηλία με συνδέσμους εκατέρωθεν, τους καθεκτικούς συνδέσμους. Σε απότομη κίνηση υπερέκτασης ο έξω πλατής μυς τραβάει την επιγονατίδα προς τα έξω και σκίζεται ο καθεκτικός έσω σύνδεσμος και η επιγονατίδα μετατοπίζεται και μένει εκτός τροχηλίας (εξάρθρημα) ή φεύγει από τη θέση της και ξαναμπαίνει (συνήθως).
Πώς ελέγχεται
Κυρίως από το ιστορικό της κάκωσης. Ο νεαρός αθλούμενος σε ένα πήδημα που το γόνατο υπερεκτείνεται ή σε ένα λάκτισμα, νοιώθει σαν «να του έφυγε το γόνατο». Συνήθως μετά, το γόνατο εξακολουθεί με πόνο, να κάνει κάμψη-έκταση, αλλά εμφανίζει αμέσως πρήξιμο.
Στην ψηλάφηση υπάρχει μεγάλη τοπική ευαισθησία στον έσω καθεκτικό σύνδεσμο. Το γόνατο είναι σταθερό στην πρόσθια μετατόπιση (έλεγχος προσθίου χιαστού) και στην αναπήδηση ρήξεως μηνίσκου.
Αντιμετώπιση
Την πρώτη φορά που συμβαίνει εξάρθρημα της επιγονατίδος χρειάζεται σταθεροποίηση του γόνατος με γύψο, ώστε από το δημιουργούμενο αιμάτωμα να ουλοποιηθεί ο έσω καθεκτικός σύνδεσμος για αποφυγή επανεξαρθρήματος. Εάν όμως επαναληφθεί το εξάρθρημα και μεταπέσει σε «καθ΄ έξην», πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.
Στην εγχείρηση χαλαρώνουμε τον έξω καθεκτικό (για να μην τραβάει την επιγονατίδα), «μαζεύουμε» τον έσω και μετατοπίζουμε τον επιγονατιδικό σύνδεσμο προς τα έσω.
Λέξεις κλειδιά:
-Καθ” έξιν εξάρθρημα επιγονατίδος
-Καθεκτικοί σύνδεσμοι
πηγή:medicalnews.gr