Σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις» στο ΦΠΑ τα εργασιακά ή άλλο τομέα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αρχιτέκτονες των πιο αποτυχημένων προγράμματων επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην δεχτούν το λάθος τους».
Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος μιας επίπονης περιόδου για την ελληνική οικονομία, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά λύση και όχι απλά συμφωνία, τόνισε, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης. «Γιατί αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα δικά του συμφέροντα» εξήγησε.
Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, αλλά όχι με όρους εξαναγκασμού και περικοπών, αλλά μετά από τις νέες αναλογιστικές μελέτες. Άσκησε μάλιστα κριτική στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν».
Απέρριψε τη χρήση της χρηματοδοτικής ασφυξίας ως μοχλό για την ανατροπή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου και κάλεσε όσους θέλουν να συμβάλλουν για τη συμφωνία να το κάνουν αλλιώς να σιωπήσουν.
-«Οι δηλώσεις & η στάση ορισμένων αξιωματούχων δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων τον Β. Σόιμπλε
-«Ας το καταλάβουν οι ολιγάρχες: ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν φόρους, να επιστρέψουν τα δάνεια τους» το μήνυμα του πρωθυπουργού στη διαπλοκή - «Ο λαός εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε», τόνισε.
"Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή την περικοπή συντάξεων", διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας -για να προσθέσει ότι, κάποια στιγμή, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από μόνη της να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Επισήμανε δε ότι αυτό θα γίνει με αναδιανομή από τους πλούσιους προς τους φτωχούς, αλλά και με ενίσχυση της απασχόλησης και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο ιδίως στις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές.
«Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δεχόμαστε από μέσα ενημέρωσης» εκτίμησε. «Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι δεν λογαριάζει τέτοιου είδους εκφοβισμό. Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν φόρους, τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Όση φαιά προπαγάνδα κι αν εξαπολύσουν δεν θα αλλάξουμε θέση. Εδώ μας έφερε ο λαός για να επιβάλουμε το δίκιο. «Ας το καταλάβουν οι ολιγάρχες. Ηρθε η ώρα να πληρώσουν. Δεν λογαριάζουμε τη φαιά προπαγάνδα. Εχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού» το μήνυμα του πρωθυπουργού προς το εσωτερικό της χώρας. «Έχουμε μπροστά μας 4 χρόνια παρά 4 μήνες διακυβέρνησης, το δίκιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι είτε αλλιώς», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και πρανήγγειλε άμεση ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες καθώς και την εξονυχιστική διερέυνηση στις λίστες της φοροδιαφυγής.
Απαντώντας σε όσους λένε ότι «έχουμε ξεχάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο νόμο για τις 100 δόσεις που είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και στο νόμο για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών καθώς επίσης και σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης (μεταξύ αυτών και το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, καθώς και η εξεταστική για τα μνημόνια κ.α.) και αυτές που ακολουθούν όπως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, «το οποίο αποτελεί χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες μας».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. «Μετά τη συμφωνία έχουμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα» συνέχισε, αναφερόμενος στη γενικότερη λειτουργία του Κράτους (φορολογική διοίκηση, Παιδεία, Υγεία κλπ). «Αυτό που απαιτείται είναι σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και πίστη στις δυνάμεις μας. Ο λαός εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και θα το κερδίσουμε» κατέληξε.
Πηγή: alfavita.gr με στοιχεία από left.gr και naftemporiki.gr
πηγή: alfavita.gr