Η άτυχη γυναίκα καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από τροχαίο, και ο σύζυγος της επικαλούμενος τη ματαίωση της σεξουαλικής του ζωής από τα τριάντα κιόλας χρόνια του στράφηκε κατά της ασφαλιστικής εταιρείας του υπεύθυνου για το ατύχημα οδηγού. Όπως όμως έκρινε το Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο έφτασε η υπόθεση, η αναπηρία της συζύγου μετά από τροχαίο δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης για καταβολή αποζημίωσης ηθικής βλάβης λόγω ματαίωσης της σεξουαλικής ζωής του συζύγου. "Δεν πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση", αποφάνθηκαν οι αρεοπαγίτες.
Αντίθετη γνώμη είχε το εφετείο που είχε επιδικάσει στον σύζυγο, αποζημίωση 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Όλα ξεκίνησαν για τον άτυχο σύζυγο, τον Ιούνιο του 2005, όταν οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου που εκινείτο προς Κομοτηνή , σε μια στροφή και από έλλειψη προσοχής έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε εκτός του οδοστρώματος χωμάτινο όγκο. Από την πρόσκρουση αυτή τραυματίστηκε συνεπιβάτιδα η οποία καθόταν στο πίσω κάθισμα του φορτηγού.
Η γυναίκα υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις στην αυχενική μοίρα και οσφυϊκή μοίρα. Λόγω της εγκάρσιας διατομής του νωτιαίου μυελού η άτυχη συνεπιβάτης υπέστη και ολική παράλυση (πλήρη παραπληγία) στα κάτω άκρα, κ.λπ.
Από τότε, λόγω της αναπηρίας της ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο 30χρόνος τότε σύζυγος διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ματαίωση της σεξουαλικής ζωή του, με ότι αυτό «συνεπάγεται -όπως επεσήμανε-για έναν άνδρα και δη νέο, που ήταν (30 ετών),
Το Εφετείο έκρινε ότι ο σύζυγος πράγματι έχει υποστεί άμεση ηθική βλάβη, αφού από την αναπηρία της συζύγου του επήλθε στον ίδιο άμεση ζημία, που τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με το τροχαίο. Έτσι, κρίθηκε ότι δικαιούται εύλογη χρηματική ικανοποίηση το ποσό των 12.000 ευρώ.
Όμως, ο Άρειος Πάγος στον οποίο προσέφυγε η ασφαλιστική εταιρεία έκρινε μη νόμιμη την αγωγή του συζύγου. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα σε περίπτωση προσβολής της υγείας προσώπου, αυτός που μπορεί να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση είναι το πρόσωπο που υπέστη άμεσα την ηθική βλάβη.
Τρίτα πρόσωπα –συνεχίζουν οι αρεοπαγίτες- που ανήκουν συνήθως στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, έστω και αν αυτά υφίστανται ψυχικό πόνο, δεν μπορούν να αξιώσουν άμεσα αποζημίωση για ηθική βλάβη, εκτός «αν συντρέχει εξαιρετική περίπτωση».
Και καταλήγει ο Άρειος Πάγος ότι «τα τρίτα αυτά πρόσωπα κείνται εκτός του πεδίου προστασίας του προσβαλλόμενου κανόνα δικαίου.
πηγη: Τhe Toc
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ
πηγή: alfavita.gr