Ως προαπαιτούμενο της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων παρουσιάζεται η μείωση του μεικτού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από 19% που είναι τώρα, πράγμα που ο κλάδος θεωρεί ως το τελειωτικό θανατηφόρο χτύπημα εναντίον του, μετά την οικονομική κρίση και τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις των κυβερνόντων.
"Μετά από 4 χρόνια περικοπών και συνεχών μειώσεων αλλά και λήψης μέτρων που ποτέ δεν στηρίχτηκαν σε δημοσιονομικά ισοδύναμα, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα 1100 κατασχετήρια των φαρμακείων, έρχεται με το Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, να παραδώσει τα φαρμακεία σε απρόσωπες αλυσίδες και στους ισχυρούς των σούπερ μάρκετ. Οι 12000 φαρμακοποιοί και οι 30000 οικογένειες που ζουν από τα φαρμακεία είναι σε απόγνωση. Και αυτό γιατί αίφνης θεωρείται ως προαπαιτούμενο επόμενων δόσεων της χώρας μας, η μείωση του μικτού ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%!"
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το μικρότερο ποσοστό κέρδους επί της λιανικής πώλησης των φαρμάκων το έχει η Πορτογαλία (18% ), όπου η αναλογία φαρμακείων ανά κατοίκους είναι ένα προς 4.500 με αντίστοιχη αναλογία για την Ελλάδα ένα προς 1.000.
Οι φαρμακοποιοί θέτουν το εξής ερώτημα:
«Γιατί μόνον στην Ελλάδα και με ποιόν στόχο; Σήμερα τα φαρμακεία βρίσκονται απολύτως μέσα στα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει θέσει το μνημόνιο. Εκείνα που έχουν ξεφύγει δραματικά είναι τα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».
Ο περιορισμός του περιθωρίου κέρδους στο 15% , καθαρό δηλαδή 5% , θα σημάνει τον αιφνίδιο θάνατο των σημερινών μικρομεσαίων φαρμακείων – που ήδη πλήττονται δραματικά – θα φέρει μια χαοτική κατάσταση, αλλά και θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες σημειώνουν οι φαρμακοποιοί και καταλήγουν:.
«Για μια ακόμη φορά το σχέδιο της κυβέρνησης, δεν έχει τον παραμικρό αναπτυξιακό χαρακτήρα και απεναντίας το κόστος στην προσβασιμότητα πολιτών θα είναι τεράστιο.
Όσο οι τιμές των φαρμάκων – με όποιο τρόπο – πέφτουν τόσο αυξάνει η συμμετοχή των πολιτών η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί! «Σήμερα χιλιάδες είναι τα φαρμακεία που υπολειτουργούν έχοντας χάσει το 60% του τζίρου τους και όπως προαναφέραμε πολλά από αυτά είναι και χρεωμένα» δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης!
«Καμία επιχειρηματικότητα σε επίπεδο λιανικής των φαρμάκων δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Κανένας πολίτης δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί αν δεν πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακά του. Προφανώς αυτό επιδιώκει το υπουργείο υγείας για να μειώσει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Αν θέλει η κυβέρνηση να μας κλείσει και να αφανίσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια τους, μπορούμε και μόνοι μας. Όμως ο Έλληνας Φαρμακοποιός διαθέτει αξιοπρέπεια και δύναμη και μνήμη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης .
Να σημειωθεί ότι όπως είχε αναφέρει ο κος Θεοδοσιάδης σε συνέντευξη τύπου πριν από λίγες ημέρες το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι στο 19% διαψεύδοντας τον υπουργό Ανάπτυξης κο Χατζηδάκη, που σε τηλεοπτικό σταθμό είχε κάνει λόγο για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.
πηγή: stithoskopio