Τμηματικά σε μία πενταετία θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών στους εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων μετά την επικείμενη δικαίωσή τους σε ανώτατο βαθμό για την αντιστυνταγματικότητα των περικοπών που υπέστησαν από τον Αύγουστο του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση αυτή καταλήγει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιμεριστεί σε βάθος χρόνου το δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό. Με τους έως τώρα υπολογισμούς, το ύψος των αναδρομικών για
όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων (ένστολοι, δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί, αρχιερείς) εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά τι το 1 δισ. ευρώ και όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για να καλυφθεί εφάπαξ.
όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων (ένστολοι, δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί, αρχιερείς) εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά τι το 1 δισ. ευρώ και όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για να καλυφθεί εφάπαξ.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, βέβαιη θεωρείται η επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, οι οποίοι δικαιώθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε δικαστικούς βάσει των αποφάσεων του «Μισθοδικείου».
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ
Επιπρόσθετα η πρόταση του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κριθούν «αντισυνταγματικές και ανίσχυρες» οι περικοπές του νόμου 4093/12 για τους συνταξιούχους όλων των ειδικών μισθολογίων, είναι εξαιρετικά πιθανό να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.
Κι αυτό, καθώς το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο είχε στείλει «προειδοποιητικές βολές» στην κυβέρνηση λίγο πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ότι οι συγκεκριμένες περικοπές μπορεί να καταρρεύσουν ως αντίθετες στο Σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις.
Επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν προσφυγές των πανεπιστημιακών, οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσουν οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.
Παρότι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις για να υπολογίσουν πόσα θα είναι τα αναδρομικά και πώς αυτά θα επιστραφούν, εντούτοις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γίνεται συστηματική προεργασία με δεδομένη και την πίεση της τρόικας, η οποία έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος και των επιπτώσεων στο οικονομικό πρόγραμμα.
Με τις έως τώρα εκτιμήσεις υπολογίζεται πως θα προκληθεί «μαύρη τρύπα» περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε περίπτωση καθολικής δικαίωσης σε ανώτατο βαθμό των εν ενεργεία υπαλλήλων αλλά και των συνταξιούχων.
Πιο αναλυτικά το υψηλότερο κονδύλι αφορά στις επιστροφές αναδρομικών σε ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) καθώς πρόκειται για την πολυπληθέστερη κατηγορία υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων.
Εφόσον από την απόφαση του ΣτΕ προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στους εν ενεργεία ένστολους τα ποσά που «έχασαν» αναδρομικά για το διάστημα Αυγούστου 2012 ? Δεκεμβρίου 2013, τότε το Δημόσιο θα πρέπει να τους καταβάλει ποσό της τάξης των 310 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νόμο που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό, είναι και το πάγωμα των προαγωγών στους ένστολους, που είχε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 70 εκατ. ευρώ, καθώς οι προαγωγές συνοδεύονται από μισθολογικές αυξήσεις. Εάν τελικά θεωρεί και αυτή τη διάταξη αντισυνταγματική, τότε στο κονδύλι των επιστροφών θα προστεθούν άλλα 70 εκατ. ευρώ.
Για τους συνταξιούχους ένστολους και για το ίδιο χρονικό διάστημα οι περικοπές συνολικά απέδωσαν στον προϋπολογισμό τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.
Επίσης το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στους δικαστές (εν ενεργεία και συνταξιούχους) ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
ΑΥΞΗΣΗ 420 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Τέλος, αν δικαιωθούν στο σύνολό τους και οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες που αμείβονταν με ειδικά μισθολόγια τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 420 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως τα παραπάνω ποσά αφορούν στα αναδρομικά που θα κληθεί το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει για τις απώλειες που υπέστησαν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την 1η Αυγούστου 2012 έως και σήμερα. Αυτά προγραμματίζεται να δοθούν σε βάθος πενταετίας.
Από εκεί και πέρα θα προκύψουν και αυξημένες ανάγκες για το τρέχον έτος με το σκεπτικό ότι μισθοί και συντάξεις θα πρέπει βάσει δικαστικών των αποφάσεων να επιστρέψουν στα υψηλότερα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Ανάγκες που φυσικά δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2014.
Για την κάλυψή τους θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για «επαναλαμβανόμενες» δαπάνες, δηλαδή θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς και τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου σε καμία περίπτωση δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών σε άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων.
πηγή: stithoskopio