ΔΗΜΟΣΙΟ
Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη 12.500 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα
Εως το τέλος του 2014 θα πρέπει να απολυθούν 15.000
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των περίπου 9.800 δημοσίων υπαλλήλων, που μεγάλο μέρος αυτών θα οδηγηθούν στην απόλυση και την ανεργία. Ηδη, από τις αρχές του μήνα, δημοσιοποιήθηκαν τα κριτήρια για τη μοριοδότηση που θα κρίνουν το ποιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι όχι.
Υπενθυμίζουμε πως η συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη συνολικά 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι και ισάριθμοι μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2014 πρέπει να έχουν απολυθεί 15.000 εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή τη θετική και αρνητική μοριοδότηση αλλά και την αξιολόγηση δομών υπουργείων προκειμένου από εκεί να αντλήσει τους αριθμούς διαθεσιμοτήτων που θέλει. Μάλιστα, επειδή 4.200 υπάλληλοι έχουν μπει ήδη σε καθεστώς κινητικότητας ψάχνει να βρει άλλους 9.800 εργαζόμενους, περίπου 1.500 περισσότερους από το «στόχο» ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν εμπλοκές και καθυστερήσεις στην άμεση ή έμμεση απόλυσή τους. Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως με ή χωρίς οριζόντια μέτρα, χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας με βάση τις αποφάσεις κυβέρνησης και τρόικας στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης.
Τι θα συμβεί στην καθημερινότητα του λαού με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση; Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στην Υγεία, τα νοσοκομεία που ήδη υπολειτουργούν, θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα. Μαζί με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας ορισμένων νοσοκομείων που θα στερήσει την παροχή υπηρεσιών σε φτωχούς, άνεργους και ανασφάλιστους των λαϊκών συνοικιών, θα πολλαπλασιάσει και τον όγκο εργασίας των μεγάλων νοσοκομείων. Επίσης, η λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρηματικών μονάδων θα επιβαρύνει παραπέρα οικονομικά τους ίδιους τους ασθενείς και οι υπηρεσίες Υγείας θα προσφέρονται με όρους αγοράς και όχι με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού.
Από την άλλη, στους δήμους, ο αριθμός των χιλιάδων παιδιών λαϊκών οικογενειών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών αναμένεται να πολλαπλασιαστεί αφού εργαζόμενοι θα απολυθούν, προγράμματα που προσφέρουν υπηρεσίες Πρόνοιας θα μεταφερθούν σταδιακά στους ιδιώτες και το κόστος θα επιβαρύνει τους χρήστες. Επιπλέον, η μείωση των εργαζομένων στην καθαριότητα σημαίνει σε αυτήν τη φάση υποβάθμιση της υπηρεσίας, αλλά και ανοίγει το δρόμο για την ανάθεση σε επιχειρηματίες αυτού του τομέα.
Ο υπουργός καθ' όλη τη διάρκεια του «εντοπισμού» των μελλοντικών ανέργων, ισχυριζόταν προκλητικά ότι «η κινητικότητα από μόνη της είναι ένα εργαλείο καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου» και ότι όλα γίνονται για ένα «καλύτερο και αξιοκρατικό δημόσιο τομέα». Την ίδια στιγμή, τόνιζε πως είναι πιθανό μέσα από την κινητικότητα κάποιοι να μην απορροφηθούν και να οδηγηθούν στην έξοδο. Μέσα στη νύχτα, όλα τα υπουργεία απέστειλαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους πίνακες των δομών από όπου θα βρεθούν οι υπάλληλοι. Αμεσα, βγήκαν τα κριτήρια της μοριοδότησης καθώς επίσης και η διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, των κριτηρίων επιλογής και μετάταξής τους καθώς και του τρόπου μοριοδότησής τους. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, υπογράφτηκε και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη μοριοδότηση προσωπικού νοσοκομείων (εκτός των ιατρών του ΕΣΥ, μόνιμων ιατρών και ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης).
Η ουσία είναι ότι όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε διαθεσιμότητα, παίρνουν αυτόματα το δρόμο της απόλυσης. Καμία δικαιολογία της κυβέρνησης δεν μπορεί να εξωραΐσει το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα θυσιαστούν στο βωμό των ευρωενωσιακών της δεσμεύσεων και της εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ούτε να κρύψει ότι ο λαός θα πληρώνει διαρκώς πιο ακριβά για όλο και χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες.
Τα περί «εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού» και «εξασφάλισης της κρατικής χρηματοδότησης» αποτελούν πρόσχημα και δικαιολογία. Ολα τα μέτρα που παίρνονται αφορούν στη στρατηγική της κυβέρνησης και της ΕΕ για εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, με στρατιές ανέργων, εργαζόμενους με μισθούς πείνας και σε μόνιμη ανασφάλεια. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χάσουν άλλο χρόνο. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στους συνεχείς εκβιασμούς της κυβέρνησης «μέτρα ή χρεοκοπία», αλλά και στις αυταπάτες που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα της ΕΕ ότι μπορούν να συνυπάρξουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα με τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Κριτήρια για τη μοριοδότηση και εξαιρέσεις
Σχετικά με τη μοριοδότηση οι αποφάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν ότι θα υπάρχουν δύο ειδών μοριοδοτήσεις, θετική και αρνητική. Στη θετική μοριοδότηση υπάγονται οι σπουδές, η διοικητική εμπειρία, ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο, η υπηρεσιακή αξιολόγηση, τα τυπικά προσόντα και η γνώση ξένης γλώσσας. Αρνητική μοριοδότηση θα δίνεται σε υπαλλήλους με βάση τις πειθαρχικές ποινές. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια θα είναι η οικογενειακή κατάσταση και ο αριθμός των παιδιών. Τη μοριοδότηση θα εξετάζουν τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια που είναι διορισμένα από τον υπουργό και θα αποτελούνται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Διοικητικού - Προσωπικού του οικείου φορέα και έναν προϊστάμενο άλλης Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης του ίδιου φορέα, με τους αναπληρωτές τους. Μετά την εξέταση, τα Συμβούλια αυτά θα προχωρούν σε γνωμοδότηση.
Συγκεκριμένα, το προσωπικό Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης μπορεί να συλλέξει μέχρι 100 μόρια. Μέγιστο για την αρνητική μοριοδότηση υπάρχει μόνο στην πρώτη κατηγορία (30), ενώ στις άλλες βαθμολογούνται όλα τα κριτήρια (όπως ανά κατηγορία η στέρηση δικαιώματος προαγωγής, η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της, ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς, αλλά και η προσωρινή παύση από τρεις έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών).
Από την άλλη, ίδια είναι η μοριοδότηση για τους υπαλλήλους προς μετάταξη ή μεταφορά. Η μόνη διαφορά είναι η παράγραφος που ορίζει πως όσοι υπάλληλοι δεν πάνε με υπαιτιότητά τους στο φορέα υποδοχής την ημερομηνία που ορίστηκε, απολύονται.
Επίσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας, θέτει ως βασικά κριτήρια για τη μοριοδότηση την προϋπηρεσία και την παρούσα απασχόληση. Τα μόρια για την προϋπηρεσία - με μέγιστο αριθμό μορίων τα 43 - είναι 2 τα πρώτα δύο έτη, 6 για τα επόμενα τρία έτη, 15 για τα επόμενα πέντε και 20 για τα επόμενα πέντε. Παράλληλα, για την παρούσα απασχόληση (με μέγιστο αριθμό τα επτά) βαθμολογείται με τρία μόρια η υπηρεσία έως δύο έτη στη διατηρούμενη δομή τρέχουσας απασχόλησης και με επτά η υπηρεσία άνω των δύο ετών στη διατηρούμενη δομή τρέχουσας απασχόλησης.
Εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενδιάμεσα είχε προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα. Σε αυτές αναφερόταν πως υπάλληλος που κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ είναι σε διαθεσιμότητα, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης, ενώ τονίζεται πως εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και αναρτάται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται.
Επίσης, τονίζεται πως υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος του οποίου ο ή η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρείται της διαθεσιμότητας, εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, ή για το πριν την 1/1/2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, αν προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%.
Ριζοσπάστης, 15/8/2013
πηγή: alfavita.gr