Με διακοπή επ’ αόριστο της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και άρση της άδειας προειδοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρου Αμπαντζόγλου, τους φαρμακοποιούς που θα εντοπιστούν να πουλούν φάρμακα οπουδήποτε αλλού εκτός από ασθενείς.
Στο πλαίσιο μάλιστα της διάταξης που θα προωθήσει στη βουλή ο κος Σαλμάς, για αυστηροποίηση των ποινών σε όσους κάνουν παράνομες εξαγωγές φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά ούτε οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μείνουν αλώβητες. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε παράνομες συναλλαγές το πρόστιμο που θα τους επιβάλλεται θα είναι εξοντωτικό και θα ξεπερνάει κατά πολύ το ανώτατο όριο των 30.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ο κος Σαλμάς σε βραδυνή ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Σκάι, δήλωσε αποφασισμένος και με κάθε κόστος να πατάξει το φαινόμενο της αισχροκέρδειας αυτών, που εκμεταλευόμενοι τις μειώσεις των τιμών στην Ελλάδα θησαυρίζουν “διώχνοντας” σκευάσματα στο εξωτερικό και αφήνοντας έλληνες ασθενείς χωρίς τα φάρμακά τους.
Σύμφωνα με ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ Πελοπονήσου αλλά και ο ΕΟΦ όπως είπε ο κος Σαλμάς , 5 φαρμακαποθήκες και 4 φαρμακεία μοσχοπούλαγαν φάρμακα σε Αγγλία Γερμανία και σε Σκανδιναυβικές χώρες αγοράζοντας τα, από 202 ελληνικά φαρμακεία.
Πάντως παρά το ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το παράνομο εξαγωγικό εμπόριο είναι η αιτία της έλλειψης φαρμάκων από την ελληνική αγορά, το φαινόμενο δεν είναι τόσο εκτεταμένο, αφού από τα 12.000 σκευάσματα μόνο 73 ήταν αυτά που πωλούνταν στο εξωτερικό.
πηγή: stithoskopio