Μύγες που τρέφονται με αίμα, ίσως να ξεκίνησαν την πανδημία του HIV, μεταφέροντας τον ιό του AIDS, από τους χιμπαντζήδες στον άνθρωπο. Αυτή είναι η τελευταία πρόκληση στην καθιερωμένη θεωρία, πως κυνηγοί μολύνθηκαν όταν αίμα από χιμπαντζήδες με υψηλή συγκέντρωση στον ιό HIV, εισχώρησε σε ανοιχτές πληγές.Τα περισσότερα έντομα που ρουφάνε το αίμα, δεν είναι επικίνδυνα στο να μεταφέρουν τον ιό. Για παράδειγμα, τα κουνούπια εγχύουν το σάλιο από ένα σωλήνα και αναρροφούν αίμα από ένα άλλο, έτσι δεν μεταδίδουν ιούς με το αίμα τους. Αλλά, οι αλογόμυγες Stomoxys calcitrans, θα μπορούσαν να είναι μια εξαίρεση. Είναι γνωστό ότι μεταδίδουν την λοιμώδη αδενίτιδα των ίππων και επίσης πως δαγκώνουν ανθρώπους. ''Όταν τρώνε, ξύνουν το δέρμα για να κάνουν μια πληγή, ρουφούν το αίμα και μετά ένα μέρος από αυτό, το μεταφέρουν στο δέρμα, την επόμενη φορά που τρώνε. Ιοί που τυχόν υπάρχουν στο αίμα αυτό, μπορούν να εισβάλλουν στο σώμα, μέσα από πληγές που έγιναν από τις μύγες.
Οι Gerhard Brandner από το Πανεπιστήμιο του Φράϊμπουργκ και ο Werner Kloft από το Πανεπιστήμιο ττης Βόννης, απέδειξαν, το 1992 ότι ο ΗΙV επιβιώνει στο αίμα που λαμβάνουν οι μύγες. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έντομα στα οποία το αίμα το οποίο αναρρέεται υφίσταται πέψη, στις αλογόμυγες δεν συμβαίνει το ίδιο . "Αυτή η διαφορά είναι κρίσιμη", είπε ο Brandner. Το πρόσθιο μέρος του μεσεντέρου όπου κρατείται το αναρρέον αίμα είναι απλώς χώρος αποθήκευσης και δεν περιέχει πεπτικά ένζυμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κλειδί κι είναι μια προϋπόθεση για τη μετάδοση του HIV.
Τότε, αυτή η ανακάλυψη δεν είχε τύχει μεγάλης αναγνώρισης, αλλά το 1999 απέκτησε μια άλλη σημασία όταν η ομάδα της Beatrice Hahn από το Πανεπιστήμιο της Alabama ανέφερε για πρώτη φορά τον εντοπισμό μολυσμένων με HIV χιμπαντζήδων στη Σαχάρα (επιστημονική επιθεώρηση Nature, vol 39, p 436). Αν αυτοί οι χιμπαντζήδες ήταν η πηγή του HIV, ίσως οι μύγες μετέδωσαν τον ιό, από αυτούς στους ανθρώπους.
Οι Brandner, Kloft και Manfred Eigen από το Max Planck Ινστιτούτο στο Gottingen, δημοσίευσαν τώρα την θεωρία τους. "Οι πιθήκοι κυνηγούνται παραδοσιακά στην Αφρική και το κρέας τους πωλείται σε υπαίθριες κρεαταγορές. Τα ματωμένα ψοφίμια συνήθως καλύπτονται από μύγες που τρέφονται με αίμα, πιθανώς και από αλογόμυγες. Εάν οι μύγες αναρροφούν, μολυσμένο με τον ΗΙV, αίμα από τους χιμπαντζήδες, τότε ίσως μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο" λέει ο ερευνητής. Υποθέτουν ότι σποραδικές περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από τις μύγες, ίσως συνέβαιναν για χρόνια, αλλά παραγνωρίστηκαν ως γεγονός. Αν αυτές οι σπάνιες μολύνσεις συμβαίνουν ακόμα, ωχριούν σήμερα μπροστά στην εκρηκτική εξάπλωση του ιού στους ανθρώπους μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Αλλά η Hahn που ανακάλυψε τον ιό που μοιάζει με τον HIV, τον SIVcpz στους χιμπαντζήδες Pan troglodytes troglodytes το 1999, δεν νομίζει ότι οι ισχυρισμοί των Γερμανών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη μέχρι να επιβεβαιωθούν και από περαιτέρω μελέτες. "Υπάρχει πληθώρα υποθέσων, για το πώς ο SIVcpz πέρασε από τους πιθήκους στους ανθρώπους και αυτή είναι απλά άλλη μία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί με βεβαιότητα τι πραγματικά έγινε και να αποδειχθεί με ισχυρές αποδείξεις'', λέει η Hahn.