Είχαμε δει σε προηγούμενα άρθρα κάποιους βασικούς κλάδους της βιολογίας. Μα ζητήθηκε και σας κάνουμε μία εισαγωγή στην έννοια της εξελικτική βιολογίας που αποτελεί για πολλούς το Α και το Ω στο μέλλον της βιολογίας.
Η εξελικτική βιολογία όπως κατανοεί κανείς και από τη λέξη «εξελικτική» ασχολείται με την προέλευση, την εξέλιξη και την καταγωγή των ειδών, δηλαδή τις αλλαγές τους στο πέρασμα του χρόνου. Η εξελικτική βιολογία περιλαμβάνει επιστήμονες από πολλούς παραδοσιακούς επιστημονικούς κλάδους που ασχολούνται με την ταξινομία (επιστήμονες που μπορεί να έχουν μια ειδίκευση σε συγκεκριμένους οργανισμούς όπως ζωολογία, ορνιθολογία, ή ερπετολογία κ.λπ.) όμως χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για αυτούς τους οργανισμούς για να απαντήσουν σε γενικές ερωτήσεις που αφορούν την εξέλιξη.
Επίσης στη εξελικτική βιολογία και την έρευνά της περιλαμβάνονται συνήθως και παλαιοντολόγοι που χρησιμοποιούν απολιθώματα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον τρόπο και το ρυθμό της εξέλιξης, καθώς και ειδικοί σε τομείς όπως γενετική των πληθυσμών και θεωρία της εξέλιξης.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως η καταγωγή, η προέλευση και η εξέλιξη των ειδών δεν έχουν μόνον χρησιμότητα για να αναγνωρίσουμε τι, από πού και πότε, αλλά και υπό ποίες συνθήκες εξέλιξης, προήλθε, μα και για να οργανωθούν μοντέλα που θα μας βοηθήσουν να προβλέψουμε με αξιοπιστία την πιθανή εξέλιξη ειδών από τη σημερινή τους κατάσταση σε μία άλλη, ανάλογα με τις διαδικασίες στις οποίες θα υποβληθούν, φυσικές ή, όχι. Είσοδος στον προθάλαμο της γενετικής, δηλαδή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
Στη γ’ λυκείου ο μαθητής θα έχει μία πρώτη επαφή με την εξελικτική βιολογία, πιο εμπεριστατωμένη από την απλή θεωρία της εξέλιξης των ειδών με την οποία θα έχει συναντηθεί νωρίτερα στη σχολική του ζωή, αλλά για περισσότερες γνώσεις σχετικά με τον κλάδο αυτό, ένα ηλεκτρονικό φροντιστήριο για τον ενδιαφερόμενο δεν είναι απλά ενδεδειγμένο, αλλά ίσως απαραίτητο.